HSP en architectuur

Vóór je naar je architect stapt
- Besteed aandacht aan je omgeving, zowel bij het kiezen van een bouwgrond als bij het aankopen van een bestaande woning. De tuin, omgeving en straat hebben altijd invloed op de woning zelf.
- Denk goed na over je prioriteiten en levensstijl. Zoek een architect die jouw gevoeligheden begrijpt en waardevol advies kan geven bij het maken van keuzes.
- Overweeg zorgvuldig de indeling, schakeling van ruimtes en de connecties daartussen. Bekijk je woning vanuit verschillende zones en bedenk hoe deze met elkaar moeten interageren.
- Creëer minstens één ruimte waar je je kunt terugtrekken. Richt deze ruimte doordacht in met spullen die voor jou belangrijk zijn.
- Besteed voldoende aandacht aan technische aspecten zoals comfort, akoestiek, verwarming, verduistering en daglicht. Bespreek met je architect de technische mogelijkheden om je wensen te realiseren.
- Denk na over materiaalkeuzes en combinaties voor je interieur. Kies materialen en kleuren die een rustgevend effect op jou hebben en bouw van daaruit je interieur verder op.
- Laat je niet te veel leiden door trends; zoek wat echt bij jou past. Experimenteer en maak van je huis een plek waar je je helemaal thuis voelt.
Hoe kan je bij de bouw van een woning inzetten op leefkwaliteit?
Allereerst is het van essentieel belang om aandacht te besteden aan de indeling van je ruimte en de connectie tussen de verschillende leefgebieden. De schakeling van de ruimtes heeft echt een grote impact.
Architect Lieke Verschelden: “Wil je geconcentreerd kunnen werken? Zorg dan voor een bureau met een raam dat uitkijkt op een rustig hoekje in de tuin, ver weg van straatlawaai of de speelruimte van de kinderen. Het indelen van je huis in zones, zoals wonen, eten, slapen en werken, biedt een creatieve benadering om de ruimtes op een doordachte manier te organiseren en met elkaar te verbinden.”
Als hooggevoelig persoon (HSP) is het ook belangrijk om je een specifieke ruimte toe te eigenen als een plek om te ontprikkelen. Deze ruimte kun je volledig naar eigen smaak inrichten met rustgevende elementen, zoals het gebruik van dezelfde kleur op de muren en passende meubels. Sommigen verkiezen een donkere ruimte met zacht licht voor optimale afscheiding van de omgeving. Het is een zeer persoonlijke ruimte die rust en geborgenheid biedt.
Licht speelt een cruciale rol in de woonkwaliteit en het welzijn. Overweeg de keuze van ramen en hun vorm, met aandacht voor esthetiek en de impact op de sfeer in een ruimte. Betrek de buitenomgeving bij het ontwerp, bijvoorbeeld door grote ramen en zichtlijnen naar de tuin te integreren.
De keuze van materialen is eveneens bepalend voor de sfeer. Warme materialen zoals hout kunnen een rustgevend gevoel geven, terwijl beton een serene en prikkelarme atmosfeer kan creëren. “Kijk voor inspiratie bv naar de Belgische architect Juliaan Lampers, bekend om zijn prachtige brutalistische architectuur, zoals de Villa Van Wassenhove, waar ruw beton gecombineerd wordt met warm hout voor een unieke beleving.”
Het technische aspect van de woning heeft aanzienlijke invloed op de kwaliteit ervan. Denk aan de keuze van verduistering, de positie van de ramen en de keuze en positie van de technische installaties. Bespreek de keuze qua ventilatie, koeling en verwarming grondig met jouw architect. De installaties hebben een grote impact op de leefkwaliteit van de woning en verschillen enorm in lawaai. Investeer bovendien in geluidsarme huishoudelijke apparaten.
Besteed ook aandacht aan de akoestiek van je woning, bij nieuwbouw, maar zeker ook bij renovaties in stedelijke gebieden. Kleine aanpassingen, zoals akoestische tochttrekkers en (akoestische en thermische) isolatie kunnen aanzienlijk bijdragen aan de woon- en leefkwaliteit. Er bestaan tegenwoordig esthetisch aantrekkelijke akoestische panelen in verschillende formaten en materialen.
Wat betreft geuren in huis, overweeg zorgvuldig de plaatsing van de keuken en living. Voor geurarme ruimtes is investeren in goede luchtafvoerinstallaties, met speciale aandacht voor keukens en badkamers, van groot belang. Regelmatig ventileren, investeren in een goed ventilatiesysteem en het vermijden van geurbronnen kunnen ook effectief zijn, terwijl het afschermen van ruimtes geurcontrole vergemakkelijkt.
De keuze van verwarming en koeling kan tevens de geur en het geluid beïnvloeden. Let op bij oudere ventilatiesystemen en airconditioners die mogelijk veel lawaai produceren. “Bij nieuwbouw heb je de vrijheid om vanaf nul te beginnen, maar bij renovaties is het belangrijk om op zoek te gaan naar passende oplossingen binnen de beperkingen van de bestaande woning”, besluit Lieke.
Hoe kan de inrichting van een woning de hoeveelheid prikkels reduceren?
Vraag je architect naar suggesties op het gebied van verlichting. Doe dit vóór je kiest voor leuke armaturen of gezellige spots, want vaak kan (indirecte) verlichting op strategische plekken al veel bijdragen aan de juiste sfeer.
Geef door als je al bepaalde meubels hebt die je een specifieke plek willen geven zodat je architect hier rekening mee kan houden. “Ook als je al een heel duidelijk idee hebt van welke meubelen je wil, is het goed om dit meteen mee te geven bij het ontwerpproces”, merkt Lieke op. Het is van cruciaal belang dat zowel de architectuur als het interieur, inclusief kleuren, verlichting en meubels, samen een harmonieus geheel vormen.
Het inrichten van een huis is niet altijd eenvoudig. Iedereen voelt zich van nature aangetrokken tot bepaalde stoffen, materialen en kleuren, maar deze harmonieus combineren in een ruimte is een uitdaging. Het is goed om je bewust te worden van je natuurlijke voorkeur en hierop voort te bouwen bij de inrichting.
Er bestaat geen eenduidige basisregel. Bijvoorbeeld, hout geeft vaak een warm gevoel. Als je je hierdoor aangetrokken voelt, kun je je interieur rond dit materiaal opbouwen. Overweeg welke meubels daarbij passen.
De meeste mensen voelen zich aangetrokken tot witte muren omwille van de rust en de eenvoud. Bij HSP kan dit ook zeker helpen. Begin met een meubelstuk … en combineer met een kleur of materiaal (bv. lichte tinten/warme materialen) die mooi aansluiten bij de witte muren. Maar durf ook soms te kiezen voor kleur! Warme kleuren kunnen ook bijdragen tot een prikkelarme ervaring van de ruimte.
Bepaal wat voor jou rustgevend is en probeer te ontdekken wat werkt. “Het kopiëren van trends uit interieurboekjes is vaak niet effectief”, zegt Lieke. “Kijk wat jij mooi vindt en waar je je goed bij voelt, en wat past bij de ruimte die je hebt. Trap niet in de valkuil van het combineren van trends, omdat deze vaak minder tijdloos zijn en mogelijk niet het gewenste rustgevende effect hebben.”
Loop ook niet lukraak een winkel binnen en begin niet gewoon te kopen wat je mooi vindt. “Een mooie zetel past misschien net niet bij die prachtige lamp en een sfeervolle kader kan te groot zijn voor je muur. Denk eerst na over je stijl, kleuren en het gevoel dat je wilt creëren voordat je je interieur samenstelt.”
Planten kunnen ook veel doen in een huis en een rustgevend effect hebben. Door ze strategisch te plaatsen, kun je ruimtes afschermen, meer hoekjes creëren en natuurlijke zuurstof binnenhalen. Naar buiten toe kan een tuin ook bijdragen aan rust in huis door beplanting slim te plaatsen, bijvoorbeeld in het verlengde van ramen. Zo creëer je rustige zichten, wat veel kan doen. Vaak zijn het de eenvoudige zaken die veel impact hebben.