HSP - hoogsensitief
we praten dikwijls over de manier waarop we praten
herhaaldelijk proberen we te bekijken hoe we nu eigenlijk zien
maar om de één of andere reden
hebben we nauwelijks gevoeld hoe we nu eigenlijk voelen
Ontdek de kracht van je gevoeligheid
en bereik evenwicht en succes
HSP
HSP staat voor HoogSensitieve Persoon. Je bent hoogsensitief als je meer dan gemiddeld gevoelig bent voor indrukken en prikkels van de buitenwereld en vanuit jezelf. Je zintuigen staan voortdurend op scherp, of je dit nu wil of niet.
Het lijstje met voorbeelden is onuitputtelijk. Je detecteert moeiteloos wanneer de samenstelling van je favoriete chocolade werd gewijzigd. Je voelt onmiddellijk wanneer er spanning in de lucht hangt. Je vangt de subtiele geuren van bloemen en planten op tijdens een wandeling, en je ruikt dat het eten van je huisgenoot aanbakt nog voor hij of zij het door heeft. Enkel kledij uit natuurlijke stoffen, waar uiteraard het kledinglabel werd uitgeknipt, kan je bekoren. Je hoort dat er een defect is aan je printer omdat hij net iets anders klinkt dan gewoonlijk. Je wordt onrustig in een ruimte waar de verlichting ontoereikend of ongezellig is. Je neemt subtiele nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen.
Vaak ben je je er niet van bewust dat je zintuigen voortdurend onder hoogspanning staan. Je gaat er van uit dat iedereen op deze manier waarneemt. De kans dat je overprikkeld raakt en de behoefte voelt om je regelmatig terug te trekken, is daardoor ook groot.
Professionele begeleiding
Als HSP'er is Hilde goed geplaatst om je te coachen en te begeleiden naar meer resonantie met wie je zelf bent en hoe je in het leven wil staan. Samen gaan we op zoek naar je eigen handleiding.
Coaching is maatwerk en vergt kennis en ervaring. Beide vind je terug bij aspiratie. Wij garanderen je een professionele en persoonlijke aanpak met aandacht voor je hooggevoeligheid en/of hoogbegaafdheid.
In de pers
Hilde juicht 6 oktober toe als Werelddag van hoogsensitieve personen: “Bij het brede publiek is er nog steeds weinig over geweten”

Loopbaancoach Hilde Degezelle begeleidt hoogsensitieve personen en geeft voordrachten over HSP. — © jvdv
HAMME -
Vrijdag 6 oktober is internationale World HSP Day. HSP staat voor hoogsensitieve personen, mensen die sterker geprikkeld worden dan niet-hoogsensitieve personen. Hilde Degezelle uit Hamme verdiept zich al jaren in dit onderwerp, geeft er lezingen over en begeleidt ook hoogsensitieve personen (HSP’s). “Twintig procent van de mensen hebben dit aangeboren persoonlijkheidskenmerk”, stelt Hilde opmerkelijk.
Jan Van de Velde
Vanuit Spanje werd in 2020 een oproep gelanceerd om 6 oktober uit te roepen tot internationale HSP-dag. In verschillende landen zijn er initiatieven om dit te ondersteunen. “Hoogsensitiviteit is een waardevolle eigenschap waarover bij het brede publiek nog steeds te weinig geweten is. De World HSP Day is een mooie gelegenheid om dit in de kijker te plaatsen”, steekt Hilde Degezelle van wal. “We willen zo veel mogelijk informeren over deze eigenschap van mensen die gevoeliger zijn voor prikkels en indrukken in hun omgeving, die ze diepgaander verwerken.”
Eén op vijf mensen
Volgens Hilde blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat maar liefst één op vijf mensen hoogsensitief is. “Neurowetenschappers ontdekten specifieke hersenpatronen en vonden ook een mogelijk erfelijk verband. Psychologen stelden op hun beurt vast dat HSP’s dikwijls reflecteren over wat ze doen en vaak perfectionistisch zijn. Soms worden ze onterecht bestempeld als te gevoelig, wat hun zelfbeeld kan beïnvloeden. Ze ervaren zowel positieve als negatieve emoties intenser en hebben sterke empathische vaardigheden. Dat is een waardevolle sociale troef. Tegelijk verschillen HSP’s sterk in hoe ze hun gevoeligheid ervaren en hoe ze omgaan met de uitdagingen in de samenleving. Vandaar het belang om hier ook als individu mee aan de slag te gaan.”

Hoogsensitieve personen kunnen leren omgaan met de hoeveelheid prikkels die hen bereikt. — © HSP Vlaanderen
“In de wereld van vandaag, met een overaanbod aan prikkels, is een HSP zijn niet altijd evident. Er zijn de dagelijkse files, de smartphone die continu onze aandacht kaapt en de snelheid waarmee alles moet gebeuren”, legt Hilde uit. “Voor sommige HSP’s is zelfs een gezellig etentje in een drukbezocht restaurant een beproeving door de kakofonie van prikkels: lawaai van andere gasten en geluiden uit de keuken, spots die niet altijd goed staan gericht, een oncomfortabele stoel, een mengeling van geuren van alle verschillende gerechten en de nieuwe smaken van het eten op je bord.”
“Zoeken naar individuele handleiding”
Hilde blijft beklemtonen dat hooggevoeligheid een eigenschap is en dus geen aandoening, ziekte of stoornis waarvan je kan of moet genezen. “Het is vooral belangrijk om ermee te leren omgaan”, vervolgt ze. “De internationale dag kan bijdragen tot de erkenning van HSP’s en anderen te leren hoe ze de unieke talenten van deze groep kunnen waarderen. Het mooie is dat ze rijkere emoties ervaren, subtiele nuances opmerken en vaak een groot inlevingsvermogen hebben.”
“Een voorwaarde om volop van deze voordelen te kunnen genieten, is dat HSP’s leren ontdekken wanneer overprikkeling op de loer ligt en hiermee leren omgaan. Coaching ondersteunt HSP’s in de zoektocht naar hun eigen handleiding en leert hen de juiste strategieën in te zetten om zichzelf te beschermen tegen overprikkeling”, stelt Hilde, die zelf ook lezingen organiseert rond het thema.